Soorten verlichting

Ruwweg zijn er twee soorten fietsverlichting. Lampen waarmee je alleen gezien wordt en lampen waarmee je zelf ook wat kunt zien.
Rij je meestal door verlichte straten? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een lamp waarmee je gezien wordt. Zie A.
Rij je (ook) over donkere plattelandspaden? Kijk dan verder bij B.

  1.  Fietsverlichting om gezien te worden

De makkelijkste koplampen zijn batterijlampjes die weinig energie verbruiken en lekker lang meegaan. Er zijn een  een aantal gangbare lampjes onder de loep genomen. Als je de koopt, weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt. De batterijen zijn vervangbaar. En ze zijn veilig, want ze geven genoeg licht om er mee gezien te worden (wat dus niet van alle geteste lampjes gezegd kan worden). De test heeft de Ikzilampjes uitgeroepen tot beste koop van 2013.

 Magneetlichten
Als het je er alleen maar omgaat dat je geen boete krijgt, kun je ook nog de magneetlampjes overwegen.  Als je die eenmaal op je fiets hebt bevestigd, heb je er geen omkijken meer naar. Je hoeft nooit je batterijen te vervangen want ze lopen op magnetische krachten die bij het fietsen vrijkomen. Kanttekening van test  Duur, ze geven weinig licht en zitten ook nog eens op een plek waar ze slecht gezien worden. De markt van magneetlichten is overigens volop in beweging. Misschien dat het in de toekomst nog wel eens een goed alternatief wordt.

Tip: losse fietslampjes kun je ook met een tie-wrap vastmaken.

  1. Fietsverlichting om zelf goed mee te zien

Wil je ook in donkere steegjes de omgeving nog goed kunnen zien? Rijd je veel over onverlichte plattelandswegen? Wil je ‘s nachts nog over bospaden raggen?
Dan zoek je een ander soort lamp. Eentje waarmee je zelf goed kunt zien. Daarbij gaat het niet alleen om zoveel mogelijk licht. Uitwaaierend licht in plaats van een felle, priemende bundel is beter. Dat heeft de maken met de werking van het oog.

Is meer licht altijd beter?
Nee. Dat heeft te maken met de werking van het oog. Dat past zich aan aan de hoeveelheid licht. Zo kun je bij maanlicht vaak goed fietsen. Als een fietslamp fel is maar een smalle bundel licht geeft, zie je alleen op de plek van die smalle bundel goed. Daarbuiten is het pikkedonker. De breedte van de bundel kun je voor een deel regelen door de lamp verder voor je op de grond te richten..

Waarom zou je zo’n dure koplamp kopen?
De fietslamp die standaard op nieuwe fietsen wordt gemonteerd, is zelden het beste van het beste. Fietslampen zijn vaak sluitpost, terwijl goed licht een wereld van verschil kan maken. Veel lange-afstandsfietsforenzen hebben dat al ontdekt. Mountainbikers die ‘s nachts door de bossen rijden, geven er ook grof geld aan uit. Maar een goede lamp kan ook een zegen zijn voor de wat oudere fietser. Als je zicht wat minder wordt of als je wat banger bent geworden om te fietsen, is het een verademing om, in plaats van vage silhouetten, duidelijk te zien dat links een schuur staat, rechts een vervaarlijk fietspaaltje, en dat op tien meter afstand een man met een slingerende hond wandelt.

Krijg ik een boete als mijn batterijen bijna leeg zijn?
In Duitsland moet fietsverlichting een bepaalde sterkte hebben, maar in Nederland niet. Als het je er alleen maar om gaat dat je geen boete krijgt, kun je dus lang doorrijden met batterijen die amper nog licht geven. In het licht van je eigen veiligheid kun je het beter niet zo ver laten komen.

Wettelijke regels fietsverlichting:

Voor fietsverlichting gelden in Nederland een beperkt aantal regels. Zo mag fietsverlichting niet knipperen. En je mag je fiets ook niet uitdossen met kerstlichtjes in je wiel en grappige ledjes rond je frame

Regels:

*voor: wit of geel licht
*achter :Rood licht
*Goed zichtbaar zijn.
*Continu Branden ( niet knipperen)
*Recht vooruit en achter uitschijnen
*Lampjes aan de fiets of op de borst of rug (aan arm en been mag niet)

verder is verplicht

  • Een rode achterreflector
  • Pendalen met gele reflectoren
  • Wit of geel reflecterende banden of wielen

BOETES !!!!!!!

Geen licht volgens de regels : € 55,00
Fietsen zonder reflectoren :   € 35,00