Fiets-/framegegevens noteren
Om in geval van verlies of diefstal uw fiets terug te vinden is het handig om over de gegevens van de fiets te beschikken. Noteer de gegevens en berg de lijst met gegevens op. Stuur de garantiekaart op. Handige gegevens

Fiets : Merk, type, maat en kleur
Frame :Framenummer (bevindt zich meestal aan de onderzijde van het trapashuis)
Slot :Type, merk en nummer
Sleutel :Nummer

Aankoopdatum en eventuele verzekeringsgegevens.

Zit- en stuurhoogte afstellen
De fiets moet op de gebruiker worden afgestemd om op een zo veilig en comfortabel mogelijke manier gebruik te maken van uw fiets. U kunt de zithoogte, de stuurhoogte en de positie van de bedieningselementen op uw persoonlijk gebruiksgemak afstemmen. Zorg er bij het afstellen van de zadelpen- en stuurhoogte op, dat u een comfortabele zithouding heeft tijdens het fietsen. Respecteer de merktekens die op de stuur- en zadelpen staan. Houdt er ook rekening mee dat u bij een stop gemakkelijk met uw voeten aan de grond kunt. Stel de positie van de bedieningselementen zo af dat u ze gemakkelijk kunt bedienen.

Diefstalpreventie
Geef anderen geen kans om uw fiets te stelen. Er zijn veel mogelijkheden waarmee u voorkomt dat uw fiets wordt gestolen. Parkeer uw fiets in bewaakte fietsenstallingen. Monteer een goed slot met keurmerk en een extra hangslot. Parkeer uw fiets niet op slecht verlichte en verlaten locaties. Hier loopt u meer risico op diefstal.

Wanneer u toch slachtoffer bent geworden.
Bent u toch bestolen? Onderneem dan stappen tegen de daders. Door samenwerking tussen de gemeente, het Openbaar Ministerie, de politie, fietsfabrikanten en fietsenwinkels kan de criminele omloop worden doorbroken. Doe altijd aangifte.

Na langere tijd fiets weer in gebruik nemen
Als de fiets gedurende een langere periode niet is gebruikt, moet deze eerste worden gecontroleerd voordat u de fiets opnieuw in gebruik neemt. Omgevingsomstandigheden kunnen de conditie van de fiets nadelig beïnvloeden. Denk hierbij aan vastzittende onderdelen, corrosievorming op de ketting, frame, derailleur etc. Maak voor het uitvoeren van de controles gebruik van de “fiets-rijklaar”-poster en doorloop de stappen 3 t/m 14 op de poster. Raadpleeg een erkend reparateur bij problemen die u niet kunt oplossen. Zo gaat u ook na een langere gebruikspauze weer veilig op weg.

Onderhoud gewone fiets
Als u een fiets heeft met gesloten kettingkast, hoeft u niet veel aan onderhoud te doen, uw fiets is onderhoudsarm, dat betekent echter niet dat uw fiets geheel onderhoudsvrij is.

Regelmatig schoonmaken
Vooral als u in de winter met uw fiets fietst, is het belangrijk dat u hem regelmatig wast. Vooral in de periode als er met zout gestrooid is, is het erg belangrijk dat het zout van uw fiets wordt verwijdert. U kunt dit eenvoudig doen met een tuinslang en een sopje met afwasmiddel. Spoel uw fiets van boven naar beneden af met een tuinslang, in de winter het liefst met warm water, dan lost het zout makkelijker op. Vervolgens wast u uw fiets met een borstel met lange haren, bijvoorbeeld een behangersborstel, van boven naar beneden. U spoelt hem daarna nog even af met de tuinslang of een emmer water en laat de fiets drogen.

Als de fiets droog is kunt u hem poetsen, er zal altijd nog restvuil achterblijven. Dit verwijdert u met een droge doek. Met name velgen en spaken goed schoonmaken. Boutjes en bouten kunt u het beste invetten met wat vaseline. Als de fiets helemaal schoon is wrijft u hem in met fietsglansolie of siliconen spray ook te koop in onze online shop.

Ketting smeren
Bij de meeste fietsen met kettingkast is aan de achter/onderkant van de kettingkast een klein deel gemonteerd dat u eenvoudig kunt losklikken. Aan de achterkant zit een ruimte waar u met een muntstukje precies tussen kunt. Door het muntstukje te draaien klikt u eenvoudig een gedeelte van de kettingkast af. Als u het kapje heeft verwijdert kunt u bij de ketting komen.

U verwijdert het ergste vuil met kettingreiniger (onvetter) vervolgens maakt u de ketting schoon met een doek. Als de ketting schoon is smeert u hem met een smeringsmiddel (bijvoorbeeld: kettingvet, teflon, droogsmerend kettingvet of dunne olie). Als u de ketting helemaal heeft ingevet draait u hem een aantal keren rond zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Als de ketting helemaal gesmeerd is haalt u het overtollige smeringsmiddel van de ketting af met een doek. Vervolgens het kapje er weer opklikken en u bent weer klaar.

AANRADER!!
Laat uw fiets 2 keer per jaar na kijken  voor een onderhoudsbeurt. U bent er dan van verzekerd dat u zorgeloos blijft fietsen, en uw fiets gaat veel langer mee bij regelmatig onderhoud.

Remmen controle
Test regelmatig uw remmen. Als u de remhandel te ver moet in knijpen, kunt u de kabel wat opspannen. Aan de remhandel zit een schroef die u een paar slagen naar buiten draait, test nu of uw remmen beter werken en dat de rem niet aanloopt op het wiel. Als het allemaal correct werkt dient u de contrabout terug te draaien zodat het boutje niet kan losdraaien tijdens het fietsen. Controleer ook altijd even of de banden nog op spanning zijn. Zo nodig pompt u er lucht bij in.

Versnellingscontrole
Indien u een constant geratel hoort tijdens het fietsen, is het mogelijk dat uw versnellingskabel moet worden bijgesteld. Indien u een nexus versnellingssysteem heeft is dit vrij eenvoudig. Op uw versnellingshevel leest u af in welke versnelling uw fiets staat. Afhankelijk van het aantal versnellingen zit er 1 cijfer bij dat afwijkt van de rest, bvb rood gekleurd. In deze versnelling dient de versnelling te worden afgesteld. Bij de achternaaf zitten 2 kleine rode puntjes. Deze puntjes dienen tegenover elkaar te zitten bij een bepaalde versnelling (de afwijkende) Is dit niet het geval dan spant u de versnellingskabel op met het draaischroefje.

Blijft het probleem zich voordoen dan kunt u het beste even de fiets ter controle bij ons langsbrengen. Mogelijk is er wat anders aan de hand.

BELANGRIJK
Stal uw fiets zoveel mogelijk binnen en was modder er zo snel mogelijk af. Uw fiets gaat dan vele jaren langer mee. Water en modder zijn slecht voor uw fiets.

Pedalen monteren
Wanneer u de pedalen gaat monteren is het handig om te weten dat er op de pedalen een R en L zichtbaar is. Zo kunt u makkelijk zien welk pedaal u rechts of links moet monteren. Vergeet niet uw pedalen stevig aan te draaien! Wanneer u een tikkend geluid hoort tijdens het trappen, zitten de pedalen niet stevig vast.

Werking van uw licht
Wanneer u de fiets in elkaar heeft gezet, vergeet dan niet het papieren lipje van het licht te verwijderen. Wanneer u deze er tussenuit verwijdert gaat uw licht werken

Geschikt poetsmiddel
Op de site wordt verwezen naar geschikt poetsmiddel om onderdelen mee in te vetten. Een voorbeeld van geschikt poetsmiddel is bijvoorbeeld poetsolie. Dit is verkrijgbaar bij verschillend fietsspeciaalzaken.

Garantie
De garantie is als volgt bepaald:

– 2 jaar garantie op het frame en de voorvork
– 1 jaar garantie op alle fietsonderdelen, behalve op onderdelen die onderhevig zijn aan normale slijtage